Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

“Living in a brick sculpture” Terrazza by M3h

Words from the designers

You can find 122 new mailboxes on Zeeburgereiland. Meet the new residential building: Terrazza! This sculptural building establishes a connection with the neighbourhood on every side. For example, some of the houses are connected to the street by stairs and terraces. But more notable are the courtyards. The courtyards are accessible to everyone and add more green to the new district in Amsterdam. A private, residential building for the entire neighbourhood!

The public-friendly character is even more reflected in the design of the building. The facades have a special appearance due to the horizontal and vertical stacked brick. The spacious double-height main entrances and the large fronts at street level make the building feel very accessible. The ensemble consists of three building parts that rise in steps. The height of the volumes is in line with the surrounding buildings; on the north side 12 meters high and on the south side the height accents up to 36 meters.

Terrazza has a different view from every angle. Staggered balconies and the alternation of large fronts and slit windows provide a lively and spatial image. This is also due to the different masonry bonds. We chose this design for two sand-coloured bricks from Brunsummer clay, from the Engels Steenfabriek in Oeffelt. The colours of the frames, roof trim and prefab concrete match ton-sur-ton with the colours of the bricks.

Craftsmanship and variation are central themes in this project. Even the letterboxes are designed with great care. Diversity does not only play a major role on the outside, but also on the inside. Each home has a specially designed floor plan. The buildings contain a wide variety of residences, both in size and type. We designed no less than 44-floor plans for this project. From compact study to roof villa: it can all be found in Terrazza!

How is the project unique?

Diversity is key in this design! Terrazza is different from every angle of the neighbourhood. Staggered balconies and the alternation of large fronts and slit windows provide a lively and spatial image. This is also due to the different masonry bonds. Just walk around the building, you’d be surprised!

Why is this residential project addition to the area?

Terrazza is a home for everyone in the neighbourhood. Not only to the residents who live there, but also to other people because of the public courtyards. It is an open space where anyone can meet, socialize and enjoy a bit of green in the new district of Amsterdam.

What are the sustainability features?

Two green gardens are situated between the brick buildings. Each courtyard with its own character and surrounded by houses with a small garden or a balcony screened off with a brick edge. This creates intimate green courtyards, a habitat for people, plants and animals. A residential building for the entire neighborhood! Green and social sustainability.

Details

Project size13400 m2
Site size3000 m2
Project Budget€18000000
Completion date2020
Building levels11

Project team

M3H ArchitectsArchitect
ERA ContourContractor
INBO architectenBIM
Goudstikker – de VriesConstructor
Cauberg HuygenAdvisor (installations)
Bouwfonds Property Development (BPD)Developer
Luuk KramerPhotographer

You may also be interested in:

Join / Login Our Community Forum

Join the world's largest and most influential community forum of professionals, students, and employers from the Architecture Industry for free.

Engage in open conversation, get advice, participate in events and connect with like-minded individuals within the architecture profession.

Take me there!